Pentru a defini setul de date vom începe prin a alege sau a colecta un set de date adecvat pentru sarcina  de recunoaștere a persoanelor. Acest set de date ar trebui să conțină imagini sau video-uri cu persoane, împreună cu etichete care indică identitatea fiecărei persoane.

1.1 Alege Tipul de Date:
Decide ce tip de date dorești să utilizezi pentru recunoașterea persoanelor. Aceste date pot fi imagini, cadre video sau chiar secvențe video lungi, în funcție de natura proiectului tău. De exemplu, pentru recunoașterea facială, poți folosi imagini ale fețelor persoanelor.

1.2 Colectarea Datelor:
Colectează sau obține datele de la sursele potrivite. Aceasta poate implica fotografierea persoanelor în diferite poziții sau condiții de iluminare sau colectarea de imagini și video-uri din alte surse. Asigură-te că obții permisiunea adecvată și că respecți reglementările privind protecția datelor.

1.3 Etichetarea Datelor:
Pentru a antrena un model de recunoaștere a persoanelor, trebuie să etichăm fiecare exemplu de date cu identitatea persoanei. Acest lucru poate implica crearea unor fișiere sau metadate care asociază fiecare imagine sau video cu numele sau un identificator unic al persoanei respective.

1.4 Divizarea Setului de Date:
După ce ai colectat și etichetat datele, împarte-le în cel puțin trei seturi diferite: setul de antrenament, setul de validare și setul de testare. Setul de antrenament va fi folosit pentru a învăța modelul, setul de validare pentru a ajusta hiperparametrii și setul de testare pentru a evalua performanța finală a modelului.

1.5 Augmentarea Datelor (opțional):
Poți considera augmentarea datelor pentru a mări cantitatea și diversitatea datelor tale de antrenament. Augmentarea implică aplicarea unor transformări simple asupra imaginilor, cum ar fi rotații, scalări, oglinzi, sau ajustarea luminozității, pentru a obține mai multe exemple de antrenament din aceeași imagine.

1.6 Organizarea Structurii de Director:
Organizează datele într-o structură de directoare bine definită, astfel încât să poți accesa ușor fiecare set de date și să ții evidența lor. De exemplu, ai putea avea un director principal cu subdirectoare pentru setul de antrenament, setul de validare și setul de testare, fiecare cu subdirectoare pentru fiecare clasă sau persoană.