Scopul nostru pentru scrierea acestui articol este de a vă oferi o idee despre ce activități desfășoară fiecare specialist în programare și rolul său de a dezvolta programe în lumea IT-ului.

În cele mai multe cazuri să fii programator înseamnă să știi mai mult de un limbaj de programare. În zilele noastre industria IT crește rapid iar munca la distanță este din ce în ce mai populară. Deși pare a fi o opțiune pe deplin viabilă pentru viitor companiile de peste hotare își deschid deja porțile oferind posturi la nivel global.

Termenii de programator, dezvoltator și coder în cele mai multe contexte pot fi interschimbabile. Toate acestea descriu același rol și același bază de cunoștințe, cu referire la persoana care folosește limbaje de programare pentru a crea comenzile care le poate înțelege un calculator iar prin intermediul acestora poate fi creat software-ul.

Limbajele de programare, ca orice alte produse fizice sunt îmbunătățite periodic iar pe măsură ce tot mai mulți programatori folosesc este evident să fie găsite anumite erori, probleme legate de securitate, metode mai eficiente sau metode de rulare mult mai rapide. Din aceste motive un programator trebuie să fie la curent cu noile versiuni ale tehnologiilor utilizate și să facă modificări ale codului astfel încât probleme să fie rezolvate.

Pe partea tehnică, rolul principal îl vor avea programatorii web şi dezvoltatorii. Sarcina lor este să construiască site-uri web, să le conecteze la o bază de date potrivită, să permită automatizarea de publicare a conţinutului, să creeze Content Management Server, să scrie servere Web, să realizeze o bună comunicare pe Internet, să creeze aplicaţii web cu scopuri diferite, să realizeze condiţii tehnice pentru vânzare şi promoţii online, să facă scripturi web ş.a.m.d.

php_programersProgramare PHP se foloseşte cel mai des ca platformă de dezvoltare pentru pagini web interactive. Pe lângă posibilităţile enumerate, acesta permite şi lucrul cu bazele de date, cum este MySQL
Programatorii de aplicaţii Web în PHP produc un software care accelerează, facilitează şi îmbunătăţeşte afacerile legate de Web şi de Internet în general (e-business). Munca acestora constă în dezvoltarea unor noi aplicaţii avansate, precum şi în întreţinerea celor existente.

Python este un limbaj de programare open-sorce foarte puternic și flexibil, care se poate folosi pentru Web și API development, Data Science, automatizarea sistemului, Machine Learning, robotică, inteligență artificială, Cyber Security, crearea jocurilor etc. Ușurința cu care se învață și se folosește, precum și aplicarea sa practică mare, au făcut ca Python să devină momentan cel mai popular limbaj de programare din lume. 

programare_frontendProgramatorii frontend se ocupă cu crearea, programarea și adaptarea identității vizuale complete a site-ului sau a aplicației web. Cu alte cuvinte, jobul lor este să asigure funcționalitatea și interacțiunea tuturor elementelor pe care le vedeți pe o pagină web. Pe de altă parte, rolul programatorilor frontend este să creeze și designul interfeței cu utilizatorul care va fi adaptat la diferite dispozitive, dar și la utilizatori. De aceea, programatorii frontend trebuie să cunoască tehnologiile de top pentru a defini conținutul web, printre cele mai importante numărându-se HTML, CSS și JavaScript, dar și să fie îndeajuns de creativi încât ca să facă un design interactiv și funcțional.

JavaJava este un limbaj de programare care se utilizează pentru producerea şi dezvoltarea unui număr mare de aplicaţii software şi pentru implementarea acestora în cele mai diferite medii multiplatformă. Platformele Java au o utilizare largă în programare şi în soluţiile software aplicate, începând de la cele mai simple dispozitive digitale - mp3 playere, telefoane mobile - şi ajungând până la servere Web complexe şi aplicaţii corporative complexe.

Mobile DevelopmentMobile Development se ocupă cu proiectarea și dezvoltarea aplicațiilor pentru dispozitive mobile bazate pe limbajele de programare și instrumente create special pentru sistemele de operare iOS și Android, pe baza cărora funcționează în prezent toate dispozitivele mobile. Aplicarea pe plan larg a software-ului în fiecare domeniu din viața noastră generează o creștere continuă a pieței aplicațiilor mobile, cu care cresc și cererile de programatori de calitate din acest domeniu.

Dezvoltarea software-uluiDezvoltarea software-ului este factorul principal în dezvoltarea tehnologiilor informaţionale. Aplicarea software-ului s-a extins în toate domeniile de activitate. Posibilităţile de dezvoltare a software-ului sunt în continuare de neimaginat. Dezvoltarea limbajelor de programare, în special a limbajelor din generaţia a 4-a de programare orientată pe obiecte şi încercarea de creare a instrumentelor universale de programare, au făcut ca software-ul să se apropie şi mai mult de utilizator şi să devină mai uşor de utilizat.

Software TestingSoftware Testing and QA este o ramură foarte importantă din industria IT. Testarea software economisește bani, asigură securitatea și calitatea produsului și crește satisfacția utilizatorilor. Cu ajutorul cunoștințelor și a instrumentelor pentru testare, cu diferite proceduri și strategii, ei caută erori în programe pentru ca programatorii să le corecteze și să le ofere utilizatorilor finali un produs perfect.Software Testing and QA este momentan una dintre cele mai promițătoare cariere din sectorul IT datorită cererii mari de experți cu aceste cunoștințe și a numărului insuficient de persoane calificate.